Het challenger programma

Tags:
People STAS people testimonials
Het challenger programma

STAS is geen doorsnee productiebedrijf. Sinds enkele jaren opereren we met een vlakke in plaats van een hiërarchische structuur waardoor medewerkers genieten van nog meer autonomie en beslissingsbevoegdheid. We leggen ons vertrouwen bij onze mensen want zij kennen hun vak en beschikken over voldoende ervaring om sterk onderbouwde beslissingen te maken en volledige verantwoordelijkheid over hun werk te nemen. Gezien de hoge autonomie zijn we in 2018 gestart met het Challenger programma om te zorgen dat alle werknemers zich volledig kunnen ontplooien en ondersteund worden waar nodig.

Meer dan ooit leven we in een VUCA-wereld. VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity & Ambiguity) benadrukt de continu veranderende aard van de wereld vandaag. De ene crisis na de andere brengt heuse uitdagingen op ons pad met tal van onzekerheden, ongeziene complexiteit en onduidelijkheid. Om hier vlot op in te spelen en als organisatie flexibeler te kunnen reageren, is STAS overgestapt naar een innovatieve arbeidsorganisatie met een vlakke organisatie-structuur. We vertrouwen op de expertise van onze mensen waardoor zelfsturende teams mogelijk worden.

Challenger?

Om onze medewerkers alle nodige ondersteuning te geven om tegen VUCA opgewassen te zijn, hebben we de challengers in het leven geroepen. Dit zijn medewerkers die vrijwillig hun tijd investeren om collega’s 1-op-1 te ondersteunen in hun groei en ontwikkeling als persoon en als medewerker. De challenger is een vast toegewezen persoon gebaseerd op hun Insights profiel (die een weerspiegeling is van hun communicatie-voorkeur en stijl), dit is altijd iemand met een andere expertise. Zo kan de challenger onafhankelijk en onbevooroordeeld advies geven en kan er een laagdrempelige vertrouwensband ontstaan en vindt er ook cross-functionele kennisdeling plaats. De challenger is er niet alleen om je grenzen te verleggen en je uit je comfortzone te trekken maar is er ook voor informele babbels en om eens te ‘neuten’. Gaat het thuis of op het werk wat minder? Praat er eens over met je challenger. Wie weet kan hij of zij je een nieuw perspectief geven op de situatie. Wil je je expertise in je job verder uitdiepen of juist je takenpakket gaan uitbreiden maar je weet niet hoe je dit moet aanpakken? Ook hier kan je challenger je bij helpen. Op die manier geven we onze medewerkers alle ruimte zich verder te ontwikkelen en een eventuele bore-out of burn-out tegen te gaan.

Oe ist?

Maandelijks checkt je challenger eens bij je in en zal die geheel vrijblijvend vragen of je even wilt sparren. Sommige challengers plannen letterlijk een ‘oe ist?’-momentje in om eens te horen hoe je het stelt, anderen kiezen dan weer voor een actievere challenger-walk. Dit zijn momenten wanneer je confidentieel en informeel kan praten over gelijk welk onderwerp. Dit is ook de uitgelezen kans om eens stil te staan bij de afgelopen maand(en): wat heb je allemaal verwezenlijkt, wat wil je nog doen, waarin wil je groeien? Alles kan benoemd en besproken worden. Daarnaast helpt je challenger je jouw sterktes en blinde vlekken bloot te leggen. Want alleen als je beiden kan benoemen kan je die ook uitspelen en verder ontwikkelen.

Elke challenger neemt bij STAS een handvol aan challengees onder hun vleugels nemen. Maar je mag jezelf natuurlijk niet zomaar Challenger noemen! Een challenger zijn, vereist een unieke set skills die niet iedereen bezit. Medewerkers die geïnteresseerd zijn om challenger te worden, moeten eerst enkele opleidingen volgen waar ze tal van people skills leren en aan zelfreflectie doen om hun challengees zo goed mogelijk te kunnen uitdagen. Wanneer ze deze vorming achter de rug hebben, geven ze aan of ze nog steeds bereid zijn de rol van challenger op te nemen. Wanneer deze stap genomen is, krijgt de challenger jaarlijkse nog opleiding om hun skills aan te scherpen.

Getuigenis van Pascale De Cooman - Marketing expert én challenger:

"Omdat ik mijn positiviteit van 30 jaar en mijn liefde voor STAS wou overdragen aan anderen."

 

De 5 gouden regels

Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek door een expert in jobcrafting, werden er 5 gouden regels opgesteld die challengers en challengees altijd moeten volgen om het meeste uit de samenwerking te halen:

 1. Work hard
  Geef nooit de moed op! We streven altijd vooruit.
   
 2. Full responsibility
  Iedereen neemt volledige verantwoordelijke voor hun acties. Hierbij benadrukken we vooral dat zaken benoemd moeten worden. Gevoelens krop je best niet op. Benoem ze en ze verliezen al de helft van hun kracht. Bespreek ze met je challenger of je collega die de emotie oproept en je zal ze als sneeuw voor de zon zien verdwijnen.
   
 3. Lead by example
  Challengers geven altijd het goede voorbeeld. Hoe kan je verwachten dat je challengees groeien als hun mentor het niet doet?
   
 4. You = not me
  Ga er nooit van uit dat de andere persoon op dezelfde manier denkt als jou of dat hij/zij hetzelfde referentiekader heeft. Iedereen is uniek en dat moeten we respecteren.
   
 5. Real feedback, please!
  Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen overschatten hoe goed ze bezig zijn. Daarom stimuleren we feedback van alle kanten. Gezien STAS een vlakke structuur heeft, wordt feedback tussen alle collega’s sterk aangemoedigd. Enkel wanneer je oprechte feedback ontvangt en die accepteert, kan je verder groeien.

Een uitdager in je hoek

Samen met je challenger stel je een jaaractieplan op met concrete doelen die worden bijgehouden in een online platform. Je challenger reikt je de nodige tools aan om zo efficiënt mogelijk je doel(en) te bereiken. Dit kan in de vorm van coaching, opleidingen, begeleiding, zelfstudie, etc. Feedback is echter cruciaal! Jouw challenger zal je uitdagen om het onderste uit de kan te halen maar uiteindelijk zijn het je eigen motivatie en inzet die doorslaggevend zullen zijn in het bereiken van je doel(en).

Zie jij het zitten om ons team te komen versterken en ondersteuning te krijgen van je eigen challenger? Of wil je zelf ook graag challenger worden? Bekijk dan zeker onze vacatures! Zit er niet direct iets bij, contacteer ons en wie weet kunnen we toch iets voor elkaar betekenen.  

arrow-left settings