Liners zorgen voor een snel, efficiënt en veilig bulktransport

dinsdag 18 december 2018

Als specialist in het maken van zelflossers en kipper opleggers, zijn wij ook specialist wanneer het gaat over de kenmerken van losgestorte goederen tijdens het laden en lossen. Van zand tot kiezel, van klei tot afbraak, van glas tot schroot... allemaal vertonen deze grondstoffen verschillende eigenschappen en vaak leiden ze tot een aparte aanpak tijdens het losproces.

Kleverige bulkmaterialen, het niet volledig lossen van de lading, steile hellingshoeken of oneffenheden in de bodem zijn in vele gevallen problematisch en gevaarlijk. De chauffeurs kennen hiervan de gevolgen, hierdoor is er een vergroot veiligheidsrisico en tijdsverlies.

Om het losproces sneller, efficiënter en veiliger te maken, zelfs bij moeilijk te lossen bulkmaterialen, biedt STAS een breed gamma van liners aan. Deze liners zijn toepasbaar op alle kipper opleggers behalve op afbraak- en asfalttrailers en zijn een belangrijke hulp tot een succesvol bulktransport.

Voordelen van een liner

Liners zijn zeer slijtvast, ze zijn zelfs tot 3 keer meer bestand tegen het bulkproduct én tot drie keer lichter dan aluminium. Dit is heel sterk te zien wanneer de liner aan het einde van de (verlengde) levenscyclus van de trailer gedemonteerd word. Na de demontage is er namelijk niets van schade aan de aluminium kipbak waar te nemen. Dit zorgt dus voor een vermindering van de onderhouds- en reparatiekosten en dat de kipbak nog in goede staat zal zijn waardoor dit de tweedehandswaarde alleen maar ten goede komt.

Een tweede eigenschap is dat de hoek waarin de bulkgoederen gelost moeten worden, aanzienlijk kleiner zal zijn. Dit komt goed van pas bij oneffen of onstabiel wegdek aangezien het zwaartepunt van de trailer verminderd wordt en hierdoor zorgt voor een veiliger en stabielere kiphoek. De hoogte van de gekipte oplegger is ook lager waardoor de kans dat hij in contact komt met obstakels boven de trailer kleiner wordt.

Een derde zeer duidelijke eigenschap van een liner is dat dit de binnenkant van de kipbak zeer glad maakt. Hierdoor worden zelfs moeilijkere ladingen zoals zand, gravel, kalksteen, graan en meststoffen nog sneller en efficiënter gelost. Het sneller lossen zorgt voor een groter aantal ladingen per dag en dus voor een hogere winst.

Hoe wordt de liner aangebracht?

De liner wordt aangebracht op kippers bij onze Belgische dealer Atrac in Waregem.

Aangezien de liner krimpt en uitzet naargelang de temperaturen (een verschil tot ongeveer 1 cm per 10°C mogelijk), wordt dit als een zwevend geheel gemonteerd en enkel vooraan bevestigd. Op de zijkanten wordt de liner bevestigd door middel van een Z-profiel dat tegen de aluminium kipbak wordt gehouden.

Wanneer het voorberd wordt vastgelegd en gelast aan de vloer en zijwanden, zal de liner automatisch vast komen te zitten.

In deze pdf vind je een overzicht van al de liners en coatings voor je kipper oplegger en suggereren we voor welke toepassing je deze kan gebruiken.


Dealers

Brochure

Chat

Op de hoogte blijven van onze updates en promoties?

Inschrijven