Het ééndelig of tweedelige hydraulisch afdeksysteem: wat is de juiste keuze voor uw oplegger in het afvaltransport?

Tags:
Product Bouw Recyclage Tips & tricks
Het ééndelig of tweedelige hydraulisch afdeksysteem: wat is de juiste keuze voor uw oplegger in het afvaltransport?

Belang van een hydraulisch afdeksysteem

Een afdeksysteem op een oplegger is een afdeksysteem dat wordt gebruikt om ladingen die in de laadbak van de oplegger worden vervoerd, af te dekken en vast te zetten. Deze systemen zijn om verschillende redenen belangrijk:

  • Bescherming van de lading: Een afdeksysteem helpt de lading te beschermen tegen de elementen. Dit is vooral belangrijk voor gevoelige lading die beschadigd kan raken door regen, wind, sneeuw en andere weersomstandigheden.
  • Verbetering van de brandstofefficiëntie: Een afdeksysteem kan helpen om de windweerstand te verminderen en de aerodynamica van de oplegger te verbeteren, wat kan leiden tot een betere brandstofefficiëntie van het voertuig en lagere kosten voor het transport.
  • Meer veiligheid: Een afdeksysteem bedekt de hele lading en voorkomt dat de lading verschuift of zelfs valt tijdens het transport. Dat is niet alleen veiliger voor de chauffeur, maar ook voor andere weggebruikers. Een goed-gemonteerd afdeksysteem verbetert ook de professionele uitstraling.

Kortom, een afdeksysteem op een oplegger is een belangrijk instrument om ladingen tijdens het vervoer te beschermen en vast te zetten, de brandstofefficiëntie te verbeteren en het uiterlijk van het voertuig te verfraaien.

Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze tussen eendelig-  en tweedelige daknetten voor jouw oplegger. Laten we eens kijken!

Het ééndelig hydraulisch daknet voor jouw oplegger

Het ééndelig hydraulisch daknetsysteem bestaat uit één doorlopend stuk zeil dat de gehele bovenzijde van de oplegger bedekt. Een van de voordelen hiervan is dat wanneer de trailer geladen wordt en het zeil volledig open is, de zijkant van de bak niet beschadigd raakt. Dit heeft echter ook een nadeel: omdat het zeil groter is dan bij een tweedelig afdekzeil, is er boven en naast de trailer voldoende ruimte nodig om het dekzeil te openen zonder iets te raken of het zeil te beschadigen. Bovendien moet de ingewerkte sangels ook los- en vastgemaakt worden.

Het ééndelige systeem is zeer snel te openen en te sluiten met een afstandsbediening of met een manuele hendel op het voorberd. Het is ook de meest waterdichte optie van de twee.

Het tweedelig hydraulisch daknet

Een tweedelig hydraulisch afdeksysteem is een type afdeksysteem dat ontworpen is om de lading op een oplegger af te dekken met behulp van twee dekzeilen die aan weerszijden van de oplegger bevestigd zijn. Een groot voordeel hiervan is dat de afdekzeilen kleiner zijn dan bij de ééndelige afdeksystemen. Bij gevolg is er minder ruimte boven en rond de oplegger nodig bij het openen van het afdeksysteem en je hoeft je geen zorgen te maken over geïntegreerde riemen gezien die niet nodig zijn. Een nadeel is dat dit systeem niet gegarandeerd waterdicht is omdat er water door de plooien kan glippen. Er kan ook geopteerd worden voor afdekzeilen die extra breed zijn om beide zijden van de oplegger volledig te beschermen wanneer het afdeksysteem geopend is.

Voor het systeem met dubbele vleugels is ook een lichtgewicht versie beschikbaar, perfect voor houttransport.

Dus, wat moet je kiezen?

Om eerlijk te zijn: het hangt ervan af!

Uiteindelijk hangt de juiste keuze voor jou persoonlijk af van jouw specifieke behoeften en het type lading dat je zal vervoeren. Als je een duurzaam, veilig afdeksysteem nodig hebt dat 100% waterdicht is en de zijkant van de aanhangwagen kan beschermen, dan is het ééndelige afdeksysteem iets voor jou.

Maak je je meer zorgen over het openen van het dekzeil en heb je voldoende ruimte nodig, maar maakt het niet uit of het systeem 100% waterdicht is? Dan is de optie met dubbele vleugels het beste.

 

Weet je nog steeds niet zeker welke kant je op moet?

Neem contact op met onze plaatselijke STAS-dealer om u te helpen beslissen.

Vind jouw dealer
A illustration of a character holding an ipad