Hoe bedien je de liftassen van je oplegger met Wabco Smartboard

Tags:
Kippers Product Zelflossers Bouw Recyclage Agro
Hoe bedien je de liftassen van je oplegger met Wabco Smartboard

Liftassen zijn assen die herstelbaar zijn in de hoogte en dus de bak kunnen ‘liften’. Een as kan echter wél over de liftasfunctie beschikken ook wanneer die niet uitgerust is met liftasbalgen. Liftassen zijn dus assen die uitgerust zijn met liftbalgen en kunnen loskomen van de grond. De liftasfunctie bestaat uit alle automatische functies die de druk in de luchtveringsbalgen kunnen manipuleren, ook zonder dat de as loskomt van de grond.

Hoe lift je de assen met Wabco Smartboard?

Let wel, de liftasbesturing is enkel mogelijk bij zelflossers en kippers die uitgerust zijn met liftasbalgen. Wanneer deze niet aanwezig zijn, is deze functie niet beschikbaar.

Vanuit de homepage van het Wabco Smartboard kies je Liftasbesturing en daarna de knop voor ‘Liftas aansturen’. Daarna kom je uit op het groene scherm waarbij je de liftas omhoog of omlaag kan aansturen.

Liftasfunctie: OptiTurn

De OptiTurn functie laat je als chauffeur toe om de draaicirkel van de oplegger te optimaliseren. De theoretische wielbasis wordt in de bochten verkort door de achterste as op te tillen of (deels) te ontlasten. De draaicirkle van het voertuig wordt vergroot waardoor de chauffeur beter korte bochten kan nemen en beter kan manoeuvreren op laadperrons en in stadscentra.

Heb je geen luchtasbalgen, dan werkt deze functie alsnog door het ontlasten van de achterste as. Wanneer alle assen voor 100% belast zijn, zal de achterste as ontlucht worden tot de andere 2 assen maximaal 130% beladen zijn. Dit betekent dat de achterste as alsnog 40% van de last draagt.

Hoe (de)activeer je deze functie op het WABCO Smartboard?

Klik eerst op het symbool liftasbesturing en daarna op Optiturn.

Daarna kom je uit op dit scherm:

Met de Power-knop kan je de OptiTurnfunctie manueel (des)activeren. Wanneer je het tandwieltje aanklikt ga je door naar de auto-functie. Wanneer je die uitschakelt kan je ervoor zorgen dat het systeem in- of uitgeschakeld blijft tijdens de volledige rit.

Liftasfunctie: Wegrijhulp

Dankzij de wegrijhulp kan je meer tractie creëren op de trekkende as van de trekker door de eerste as van de zelflosser of kipper (deels) te ontlasten.

Deze functie kan gemakkelijk ingeschakeld worden vanuit de cabine. Eerst schakel je de handrem uit en doe je niets voor twee seconden. Daarna moet je binnen de tien seconden drie keer hard op de rempedaal drukken. Na het inschakelen van het contact zal deze functie bij het eerste vertrek automatisch inschakelen.

Je kan deze functie uiteraard ook instellen via het WABCO Smartboard. Klik op gelijk welke knop om de display te activeren. Klik op het icoon voor Liftasbesturing en daarna het icoon voor Wegrijhulp.

Je krijgt hierna een gelijkaardig scherm te zien als bij het instellen van de Optiturn:

Met de Power-knop kan je manueel de wegrijhulp-functie activeren en wordt de eerste as ontlast. Klik je op het tandwieltje, dan krijg je toegang tot de auto-functie. Wanneer deze ingeschakeld staat, zal de oplegger na het inschakelen van het contact, de wegrijhulp activeren.

Benieuwd naar meer over het WABCO Smartboard?

Lees zeker onze blogpost ‘Hoe bedien je het WABCO Smartboard’ of ‘Hoe regel je de hoogte van je oplegger met het WABCO Smartboard’of download de Smartboard manual.

Meer vragen? Contacteer je lokale dealer voor een demonstratie.

Vind jouw dealer
A illustration of a character holding an ipad