Haal alles uit je oplegger met het WABCO Smartboard

Tags:
Kippers Product Zelflossers Bouw Recyclage Agro
Haal alles uit je oplegger met het WABCO Smartboard

Wat is een WABCO Smartboard?

Het Wabco Smartboard is een digitaal bedieningspaneel voor de elektronisch gestuurde functies van de kipper of zelflosser. De interface laat de chauffeur toe verschillende functies eenvoudig en centraal te bedienen via een grafisch LCD-display. Zo kan de hoogte van de oplegger geoptimaliseerd worden en kunnen volgende functies ingesteld worden:

 • OptiTurn
 • Optiload
 • Liftassen
 • Tractiehulp­

Waarvoor gebruik je het Smartboard

Je krijgt er info of melding van de kilometerstand, storingen, gewicht van de lading en slijtage van de remmen. Het Wabco Smartboard wordt standaard geïnstalleerd op het chassis van de oplegger én meteen ingesteld in de taal van de klant. Zo heeft de chauffeur vlot toegang tot het smartboard om de bediening van de trailer zo comfortabel mogelijk te maken. Het Wabco Smartboard bevat ook batterijen waardoor het ook gebruikt kan worden wanneer er geen stroom beschikbaar is:

 • Uitlezen van foutcodes
 • Kilometerteller (odo)
 • Systeem info
 • Remslijtage
 • Instellingen van het smartboard zelf
 • De hoogte van de trailer kan ook geregeld worden met de hendel, op voorwaarde dat er genoeg perslucht in de luchttanks zit

Let wel, het Wabco Smartboard is enkel een bedieningspaneel. De echte magie gebeurt in de ECU of de “electronic control unit” die veilig onder het chassis geïnstalleerd is. Daar komt alle data binnen en reageert het systeem wanneer er volgens de instellingen iets moet gebeuren.
Zo zal de rijhoogte vanaf 15km/u hersteld worden naar de vooringestelde hoogte. Zo wordt de maximale voertuighoogte van 4 meter onderweg altijd gerespecteerd en vermijd je haperingen aan bruggen of overhangende objecten. De hoogte kan enkel aangepast worden wanneer de oplegger stil staat. In zeer uitzonderlijke gevallen kan er een andere snelheid ingesteld worden via jouw lokale STAS dealer.

Hoe bedien je een WABCO Smartboard

Het Wabco Smartboard activeer je door op gelijk welke knop te drukken. Het scherm activeert en je kan aan de slag! Je ziet meteen 6 functies verschijnen afhankelijk van de functies die voorzien zijn op de oplegger. Je selecteert een functie door op de corresponderende knop naast het scherm te drukken, en je keert terug in het menu door de homeknop in te drukken. Wanneer een menupagina of functie uit meer dan zes onderdelen bestaat, kan je via de rechtse pijl naar de volgende menupagina gaan.

Het Wabco Smartboard bedieningspaneel beschikt over 8 knoppen.

 1. Functietoetsen om functie te selecteren
 2. Volgende menupagina wanneer er meer dan 6 opties beschikbaar zijn
 3. Teruggaan naar het voorgaande niveau of terug naar de startpagina
 4. Diagnosemelding en actieve systemen. Bij een submenu wordt hier aangegeven in welk submenu je je bevindt. Hier worden ook waarschuwingen getoond.
 5. Huidige pagina binnen het menu

Haal alles uit je oplegger met het WABCO Smartboard

Het Wabco Smartboard laat je toe verschillende toepassingen in te stellen:

 • Bedienen van je trailer:
  Je kan via het smartboard lucht bijpompen in de luchtbalgen en de trailer hoger zetten of luchtdruk lossen waardoor de oplegger zakt. Kom je wel vaker bij dezelfde loskaai? Dan kan je de hoogte voor die dokken opslaan bij ECAS-memory. Zo sta je, met een druk op de knop, altijd op de perfecte hoogte voor die loskade. Let wel, wanneer je vertrekt en meer dan 15 km/u rijdt, zal de oplegger automatisch terugkeren naar de vooringestelde rijhoogte. Uiteraard kan je nog steeds de trailer handmatig verstellen van hoogte dankzij de blauwe hendel.
   
 • Bedienen van de liftassen:
  Deze optie is enkel aanwezig wanneer er effectief liftbalgen voorzien zijn op de oplegger. De liftassen kunnen de assen liften waardoor het gewicht van de lading op specifieke assen ontlast kan worden. Zo kan de laatste liftas opgetild of gedeeltelijk ontlast worden waardoor de draaicirkel verkort wordt. Deze functionaliteit wordt ook Optiturn genoemd.
  Een andere functionaliteit is de wegrijhulp. Bij instabiele ondergrond kan de voorste as gelift of gedeeltelijk ontlast worden waardoor er meer gewicht op de koppelschotel komt te liggen.  De aangedreven as van de trekker krijgt daardoor meer tractie waardoor de combinatie van oplegger en trekker gemakkelijker kan wegrijden. Deze beide opties werken ook wanneer er geen liftbalgen voorzien zijn, enkel komen de assen niet volledig van de grond.
   
 • Aflezen van informatie via ‘Diagnose’: In deze menu krijg je eventuele foutmeldingen te zien in de vorm van een code. Door die simpelweg eens te googelen of op te zoeken in de Wabco handleiding, weet je al snel waar het fout loopt.
   
 • Kilometerteller
 • Settings

Download Smartboard manual

Download onze WABCO Smartboard manual om te bekijken hoe je deze toepassingen gemakkelijk kan gebruiken met het smartboard.