Hoe we de veiligheid van kippers herdefiniëren

Tags:
Kippers Product Tips & tricks
Hoe we de veiligheid van kippers herdefiniëren

Bij STAS nemen we veiligheid er niet zomaar bij, het is een fundamenteel onderdeel van onze engineeringfilosofie. We weten dat het lossen van een volgeladen kipper complexe mechanica met zich meebrengt en dat er veel op het spel staat voor zowel chauffeurs als operatoren.

Ons streven naar operationele veiligheid richt zich op twee belangrijke gebieden:

1.    Veiligheidsmarges maximaliseren: Door strenge engineering eisen, materialen van hoge kwaliteit en geoptimaliseerde productie zorgen we ervoor dat onze trailers onder alle omstandigheden veilig zijn.
2.    Operatoren opleiden: Door inzichten en optimale werkmethodes te delen, zorgen we er voor dat trailers veilig en efficiënt worden gebruikt.

Veiligheid is niet zomaar een selectievakje; het is een voortdurende uitdaging en een gezamenlijke missie van STAS en onze eindgebruikers.

Veiligheid in elke trailer


Om er zeker van te zijn dat onze kippers aan de hoogste veiligheidsnormen voldoen, combineren we simulaties met fysieke tests in de praktijk. Dankzij deze tweeledige aanpak kunnen we onze ontwerpen verfijnen en de veiligheid van onze kippers voortdurend verbeteren.
Dit artikel is het derde artikel in onze serie over de veiligheid van kippers en duikt in ons ontwerpproces, waarbij laten we zien hoe we stabiliteit en operationele veiligheid garanderen voor ons hele assortiment kippers.

Veiligheidsmarges maximaliseren

Zoals we in eerdere blogberichten, hebben besproken kantelt een trailer wanneer het zwaartepunt voorbij de steunbasis verschuift. Wanneer het zwaartepunt verschuift, kunnen bepaalde delen van de trailer vervormen, wat de veiligheid in gevaar kan brengen. Hier komt ons engineeringteam in actie: het ontwerpen van trailers die deze vervorming minimaliseren zonder onnodig gewicht toe te voegen.

Kritische traileronderdelen

Sommige onderdelen, zoals de banden en ophanging zijn ontworpen om te vervormen voor een soepele en veilige rijervaring. Hoewel deze onderdelen niet kunnen worden verstijfd zonder dat dit ten koste gaat van de rijkwaliteit, gebruiken we alleen de beste onderdelen om optimale prestaties te garanderen. Regelmatig onderhoud van deze onderdelen verhoogt de veiligheid nog verder.

Om de algehele stabiliteit te verbeteren, richten we ons op het verstijven van het chassis, de kipscharnieren en de carrosserie. Meer metaal toevoegen is echter geen oplossing - we moeten een evenwicht vinden tussen sterkte en leeggewicht.

Stabiliteit en leeggewicht in evenwicht brengen: De ontwerpcyclus van STAS

Een kipper moet zo sterk mogelijk zijn en tegelijkertijd zo licht mogelijk. Het bereiken van dit evenwicht begint met simulaties, maar simulaties zijn slechts zo goed als de gegevens erachter. Om de nauwkeurigheid te garanderen, vertrouwen we op realistische metingen van fysieke tests.

We begonnen dit proces met onze stalen S700 kipperchassis. Natuurlijk zal hetzelfde proces later ook worden toegepast op het alumium chassis.

Zo verloopt het ontwerpproces:

Simulatiemodel


De eerste stap bestaat uit het omzetten van 3D-productietekeningen in een model dat geschikt is voor simulatiesoftware. Dit omvat het invoeren van materiaaleigenschappen, van de elasticiteitsmodulus van de hoepels in de bak tot de stijfheid van de banden.

Aangezien niet alle onderdelen intern worden ontworpen, was het verzamelen van gegevens over onderdelen zoals de laterale sterkte van de cilinder en de stijfheid van de ophangingsbussen een onderzoeksproject op zich. Gelukkig leverden onze premiumleveranciers de benodigde informatie.

De belasting

Om de simulaties realistisch te maken, programmeren we scenario's waarbij de oplegger volledig geladen is en kipt zonder dat de lading eruit glijdt. Dit trailermodel, bevestigd aan een vereenvoudigd simulatiemodel van de truck, bevat ook de zwaartekracht die op het zwaartepunt wordt uitgeoefend.

Trailer prototype


Nadat deze fysiche eigenschappen werden ingesteld, pasten we het 3D-model meer dan 200 keer iteratief aan totdat we de beste verhouding tussen gewicht en stabiliteit hadden bereikt. Dit leidde tot de creatie van een prototype dat meteen volledig intern werd geproduceerd om herhaalbaarheid in de toekomst te garanderen.

Fysieke testen

Een simulatiemodel kan slechts voorspellen tot een bepaald niveau van nauwkeurigheid. Om onze modellen te valideren hebben we fysieke tests uitgevoerd bij IDIADA in Spanje, bekend om hun testfaciliteiten en interne expertise als het gaat om het testen van auto-onderdelen en -systemen.

Gegevens vastleggen

Tijdens de tests verzamelden we nauwkeurige metingen om te vergelijken met onze simulaties:
• Inclinometers maten de torsie op belangrijke punten.
• Zes kabeltransducers volgden de belasting op elk afzonderlijk wiel.
• Een volledige 3D-scan registreerde vervormingen bij verschillende hellingshoeken.
Alle gegevens werden verwerkt met interne software, wat resulteerde in een uitgebreide dataset voor analyse.

Gegevensanalyse

Gegevens uit het echte leven zijn vaak rommelig, dus hebben we de sensoruitvoer verfijnd om een schone dataset te creëren. Hierdoor konden we de simulaties vergelijken met de werkelijkheid, waardoor onze stabiliteitsclaims echt werden gevalideerd - een uniek voordeel op de markt.
Onze analyse onthulde ook hoe factoren zoals een ongelijkmatige verdeling van de lading of een verkeerde bandenspanning de stabiliteit beïnvloeden. Klik hier voor meer informatie over best practices voor chauffeurs en bestuurders.

De resultaten: Wat betekent dit voor jou

Onze tests hebben aangetoond dat het nieuwe stalen STAS-chassis de verwachtingen op het gebied van operationele veiligheid overtreft. We zijn ervan overtuigd dat dit chassis een nieuwe standaard zet in de markt van kippers.

  • De trailer doorstond meerdere keren achter elkaar hellingshoeken van 9° zonder dat de wielen omhoog kwamen of er blijvende vervorming optrad.
  • Na strenge controle kreeg de trailer groen licht om in perfecte staat de weg op te gaan.

We hebben niet alleen ons ontwerp gevalideerd, maar ook waardevolle inzichten opgedaan in het maximaliseren van de veiligheid voor chauffeurs en operatoren. Lees meer over hoe u de veiligheid van uw trailer kunt optimaliseren.

De weg vooruit: Zero Harm in bulktransport


Met onze gevalideerde digitale modellen uit de praktijk kunnen we elke kipperconfiguratie in ons brede assortiment kippers optimaliseren, van aluminium tot stalen chassis. Dit betekent concrete stabiliteitsmetingen voor elk model.


We zullen ook onze best-practices checklist uitbreiden, zodat we een praktische handleiding hebben voor alle operators. Onze reis naar nul schade in het bulktransport gaat door, gedreven door nieuwsgierigheid en toewijding.

Blijf op de hoogte voor meer updates, want we blijven de grenzen van veiligheid verleggen.