Liners zorgen voor een snel, efficiënt en veilig bulktransport

Tags:
Kippers Product Bouw Agro
Liners zorgen voor een snel, efficiënt en veilig bulktransport

Als specialist in het maken van zelflossers en kipper opleggers, zijn wij ook specialist wanneer het gaat over de kenmerken van losgestorte goederen tijdens het laden en lossen. Van zand tot kiezel, van klei tot afbraak, van glas tot schroot... allemaal vertonen deze grondstoffen verschillende eigenschappen en vaak leiden ze tot een aparte aanpak tijdens het losproces.

Kleverige bulkmaterialen, het niet volledig lossen van de lading, steile hellingshoeken of oneffenheden in de bodem zijn in vele gevallen problematisch en gevaarlijk en chauffeurs kennen hiervan de gevolgen: een vergroot veiligheidsrisico en tijdsverlies.

Om het losproces sneller, efficiënter en veiliger te maken, zelfs bij moeilijk te lossen bulkmaterialen, biedt STAS een breed gamma van liners aan. Deze liners zijn toepasbaar op alle kipper opleggers behalve op afbraak- en asfalttrailers en zijn een belangrijke hulp voor een veilig en efficiënt bulktransport.

Voordelen van een liner

  • Liners zijn zeer slijtvast, ze zijn zelfs tot 3 keer meer bestand tegen het bulkproduct én tot drie keer lichter dan aluminium. Dit is gemakkelijk te zien wanneer de liner aan het einde van de (verlengde) levenscyclus van de trailer gedemonteerd word. Na de demontage is er namelijk geen enkele schade te zien aan de aluminium kipbak. Liners zorgen dus voor een vermindering van de onderhouds- en reparatiekosten, en een maximalisatie van de tweedehandswaarde van je kipper.
  • Een tweede eigenschap is dat de kiphoek waarin de bulkgoederen gelost worden, aanzienlijk kleiner zal zijn omdat de lading veel sneller in beweging komt. Dit komt goed van pas bij oneffen of onstabiel wegdek, aangezien het zwaartepunt van de trailer lager komt te liggen, en hierdoor de lading veiliger en stabieler gelost kan worden. De hoogte van de gekipte oplegger moet minder hoog zijn, waardoor de kans op contact met obstakels in de hoogte een stuk lager kan blijven.
  • Een derde zeer duidelijke eigenschap van een liner is dat liners de binnenkant van de kipbak zeer glad maken. Hierdoor worden zelfs moeilijkere ladingen zoals zand, gravel, kalksteen, graan en meststoffen nog sneller en efficiënter gelost. Het sneller lossen zorgt voor een meer ladingen per dag en bijgevolg voor een hoger rendement.

Hoe wordt de liner aangebracht?

De liner wordt aangebracht op kippers bij onze Belgische dealer Atrac in Waregem.

Aangezien de liner krimpt en uitzet naargelang de temperaturen (een verschil tot ongeveer 1 cm per 10°C is mogelijk), wordt de liner als een zwevend geheel gemonteerd en enkel vooraan bevestigd. Op de zijkanten wordt de liner bevestigd door middel van een Z-profiel dat tegen de aluminium kipbak wordt gehouden.

Wanneer het voorberd wordt gemonteerd en afgelast aan de vloer en zijwanden, komt de liner vast te zitten in de kipbak.

Via de onderstaande knop vind je een overzicht van al de liners en coatings voor je kipper oplegger, en krijg je een idee van welke liner ideaal is voor jouw soort transport.