Hoe je het best jouw STAS zelflosser onderhoudt

Tags:
Product Zelflossers Recyclage Agro Tips & tricks
Hoe je het best jouw STAS zelflosser onderhoudt

Het belang van periodiek onderhoud kan niet overschat worden bij voertuigen. Hoewel je de meeste onderhoudshandelingen en herstellingen het best door je dealer laat uitvoeren, kan je de tweedehandswaarde van je voertuig optimaal behouden door een aantal controles en klusjes zelf te doen aan je zelflosser. De experts van STAS geven je hieronder enkele tips, en leggen uit welke controles je gerust zelf kan doen.

Wisselstukken nodig?

Dagelijkse controles

Controleer de bouten van de plankprofielen.

Als er voelbare speling is tussen de bouten en de plankprofielen zelf, is het sterk aangeraden om de bouten te vervangen.

Indien aanwezig, controleer de dichtingen tussen de plankprofielen.

Bij zichtbare aftakeling of schade is het aangeraden om de dichtingen te laten vervangen.

Controleer de hydraulische cylinders.

Neem een kijkje onder het moving floor systeem en controleer de drie hydraulische cylinders. Ga op zoek naar overmatige slijtage of zichtbare schade.

Controleer de hydraulische olie.

Zorg ervoor dat er steeds genoeg hydraulische olie in de buffertank zit. (Minstens 150L.) Waar nodig, vul de tank bij met het juiste type hydraulische olie (ISO VG 32).

Regelmatig onderhoudswerk

Maak twee keer per week de bovenrail schoon.

De bovenrail moet netjes blijven om te vermijden dat de rolwagentjes van het meeloopschot blokkeren. De bovenrail kan simpel schoongemaakt worden met een persluchtpistool. In geval van stoffige ladingen is het aangeraden om deze procedure te herhalen na iedere losbeurt.

Klik hier om te zien hoe je best je bovenrail onderhoudt.

Hydraulisch systeem.

Het is aangeraden om de staat van de hydraulische olie om de zes maanden te controleren (hydraulische olie moet een lichtgeel, olijfolie-achtige kleur hebben, wanneer de olie aftakelt, verdonkert het kleur of wordt de olie melkachtig). De oliefilter moet jaarlijks vervangen worden, en de olie zelf om de twee jaar (of vroeger, afhankelijk van het gebruik en de staat). Inspecteer wekelijks de hydraulische aansluitingen. Ga op zoek naar vuil, gruis, en zichtbare schade.

De zelflosser reinigen.

Om een moving floor oplegger in topconditie te houden, kan geregeld reinigen niet overschat worden. Je vermijd niet alleen onnodige slijtage aan het moving floor systeem en andere bewegende delen, het is ook een mooie kans om alle onderdelen te overlopen en te controleren op schade en slijtage. Het is aangeraden om een hogedrukspuit te gebruiken (60 - 100 bar) met warm water (40 - 60°C) en een licht reinigingsmiddel.

TIP: Gebruik tijdens de eerste vier maanden na ingebruikname enkel koud water. De lak heeft enkele maanden tijd nodig om volledig uit te harden.

Hulp nodig? Contacteer via deze dealer finder je dichtstbijzijnde dealer:

Vind jouw dealer
A illustration of a character holding an ipad