STAS investeert in zonnepanelen: 1/3e van het energieverbruik is groene stroom

Tags:
Sustainable manufacturing Planet
STAS investeert in zonnepanelen: 1/3e van het energieverbruik is groene stroom

STAS streeft ernaar om zijn productieprocessen zo duurzaam mogelijk te maken. Om de drie pijlers in de STAS strategie (zijnde People, Planet en Product) verder te versterken, werd beslist te investeren in zonnepanelen op de productiesite van STAS Factory in Waregem. Dit om sustainable manufacturing en planet responsible projects extra kracht bij te zetten.

Squadron, een technologiebedrijf dat zich specialiseert in procesoptimalisatie, automatisatie en digitalisatie, dokterde de rendabiliteit voor ons uit. Zo berekenden zij de verwachte opbrengst van verschillende soorten zonnepaneleninstallaties (met verschillende groottes, oriëntatie,...) aan de hand van data van het PVGIS. Deze data werd vergeleken met het jaarlijkse energieverbuik van de STAS Factory in Waregem. Wat bleek?  

De STAS Factory Waregem kan tot 1/3e van hun stroomverbruik in zowel de kantoren als de productiesite vervangen door groene energie!

Meer nog: van alle zonne-energie die opgewekt wordt, zal STAS 2/3e zelf gebruiken en 1/3e injecteren in het net. Er zijn natuurlijk altijd periodes wanneer veel energie geproduceerd wordt (denk zomer vs winter) en momenten wanneer STAS minder energie verbruikt (’s avonds, weekends, collectieve sluiting...). Zo helpen we andere bedrijven in de regio en omwonenden en dragen we bij aan de toekomst van het stroomdelen.

Om een optimale bezetting te bekomen in functie van de terugverdientijd werd een advies opgemaakt over het aantal te plaatsen zonnepanelen. Uit onderzoek bleek dat een installatie tussen de 750kWp en 1250kWp de voordeligste terugverdientijd heeft en werd er geopteerd voor een installatie van 1080kWp gezien de vorm en de capaciteit van het dak van de STAS Factory in Waregem.

Op de STAS Factory in Waregem werden in juli 2021 meer dan 2000 zonnepanelen geplaatst. Hiermee zet STAS weer een grote stap richting een volledig duurzaam productieproces. Ondertussen worden er ook al voorbereidingen getroffen om zonnepanelen te voorzien bij de STAS Factory in Doornik. In de toekomst wordt dit ook bekeken voor de STAS Factory in Freudenberg en de STAS Factory in Medias.

Wil je op de hoogte blijven van dergelijk nieuws?
Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief van STAS!