Maak kennis met Erkes: Een STAS dealer in familiebezit met deskundige kennis over zelflossers & kippers in Duitsland

Tags:
People STAS dealers
Maak kennis met Erkes: Een STAS dealer in familiebezit met deskundige kennis over zelflossers & kippers in Duitsland

Erkes Nutzfahrzeuge, een vertrouwde dealer in de regio Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts, is uitgegroeid tot een van de langst bestaande partners van STAS in Duitsland. Gedreven door een passie voor innovatie en klantgerichtheid, heeft Erkes een reputatie opgebouwd als een betrouwbare partner, die op maat gemaakte trailerzorg biedt en een uitgebreide verhuurvloot onderhoudt. Nu de volgende generatie de teugels overneemt, is Erkes goed gepositioneerd om hun erfenis van uitmuntendheid voort te zetten en de toekomst van het transport in Duitsland en daarbuiten vorm te geven. We spraken met Sebastian Erkes, de tweede generatie bij Erkes Nutzfahrzeuge, die verantwoordelijk is voor verkoop en verhuur.

Van karren naar STAS zelflossers

Erkes heeft een lange geschiedenis in de transportwereld. Om te beginnen moeten we teruggaan naar 1880 toen ze met paardenkarren werkten om voornamelijk kolen en melk te vervoeren. Rond 1983 kocht Artur Erkes de eerste legale zelflosser met een laadcapaciteit van 60m³. Gestimuleerd door zijn passie voor mechanica en technologie opende Artur op 11 juli 1988 zijn eigen werkplaats als officiële serviceprovider voor Volvo. Toen ze van klanten vraag kregen naar kippers, was de samenwerking met STAS geboren. In 1989 was Erkes een van de allereerste officiële STAS-dealers in Europa en tot op de dag van vandaag is het een van de meest waardevolle partnerschappen van STAS.

De familie Erkes

De samenwerking tussen STAS en Erkes is decennia geleden ontstaan en is vrij uniek omdat het allebei familiebedrijven zijn. Zoals dat gaat in families, is het niet altijd rozengeur en maneschijn. "Zelfs de beste families zijn het wel eens oneens, maar het lukt ons altijd om een compromis te vinden. Het belangrijkste dat we doen is de klant altijd centraal stellen in onze besluitvorming," zegt Sebastian Erkes. Hij vervolgt: "Momenteel zijn er 5 Erkes familieleden in Erkes Nutzfahrzeuge. Iedereen heeft zijn taak en we hebben een duidelijke visie voor de toekomst."

"Robert en ik werken hier nu al een aantal jaar en nog steeds geldt hetzelfde motto: de één werft nieuwe klanten en de ander zorgt ervoor dat ze blijven. Verder staan er wel wat veranderingen voor de deur: onze vader Artur Erkes gaat in januari 2024 met pensioen, maar dat betekent niet dat hij volledig vertrekt. We weten niet precies hoe dat zal gaan, maar we weten wel dat zijn passie voor het bedrijf diep zit. We zijn zeker dat hij het niet helemaal los zal kunnen laten. Verder is onze zus Julia in 2021 bij ons komen werken en ook haar langetermijnpartner Florian is deel van de familie en het bedrijf geworden. Hij is nu verantwoordelijk voor de werkplaats. Ze verwachten samen ook hun eerste kindje samen, die het vierde kleinkind wordt voor Artur en Gabi. De volgende generatie is in de maak! "

"Verder zijn onze toekomstplannen duidelijk gedefinieerd. Iedereen doet waar hij of zij van houdt en zolang we blijven doen waar we goed in zijn, zullen we succesvol blijven", verduidelijkt Sebastian.

Erkes heeft momenteel ongeveer 50-55 werknemers, maar voelt de druk van het tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten op de arbeidsmarkt. Op de afdeling reserveonderdelen zijn er tussen de 6-8 mensen die zorgen voor het verzenden van reserveonderdelen door heel Duitsland.

De Duitse markt

Sebastian: "Onze markt is organisch gegroeid en onze klanten waarderen ons advies en onze langdurige relaties. We hebben klanten die al sinds 1991 bij ons zijn. De activiteit van klanten hangt af van hun bedrijfsfilosofie en het financiële klimaat. We komen net uit een lange periode van kunstmatig lage rentetarieven, vastgesteld door de Europese Centrale Bank, die leidden tot verhoogde investeringen in trailers en nu zien we de nasleep van die beslissingen. Total cost of ownership is nu de belangrijkste overweging, duurzaamheid is essentieel en kwaliteit is belangrijker dan ooit. Ik ben van mening dat kwaliteit in de toekomst opnieuw de doorslag zal geven. Voertuigen doen langer dienst bij klanten en we hebben daar zelfs bewijs van: we hebben nog steeds klanten met voertuigen uit 1996!"

Sterke punten

De grootste sterke punten van het bedrijf zijn het begrip van de behoeften van de klant, hun expertise in hun werk en hun kennis van het product. Dit maakt de adviseurs van Erkes zeer competent. "Er zijn hier geen typische aktetassenverkopers te vinden," zegt Sebastian. "We zijn allemaal deskundige en behulpzame adviseurs die weten wat ze doen en de best mogelijke oplossingen voor onze klanten willen. Dit wordt weerspiegeld in het feit dat we een one-stop-shop zijn die ook werkplaatsservices en huurauto's omvat. Onze klanten waarderen dit enorm. Als een reparatie bijvoorbeeld langer duurt dan verwacht, kunnen ze een geschikt huurvoertuig gebruiken om het gaatje in hun planning te overbruggen. In feite zijn we een sterke partner voor de industrie geworden door het bouwen van stationaire hydraulische systemen en zelfs afvaloverslagstations. Zelfs als andere werkplaatsen een probleem niet kunnen oplossen, komen de klanten naar ons om het op te lossen."

Verkoop & Verhuur-vloot

De Biostar is veruit de populairste STAS zelflosser bij Erkes, simpelweg omdat je hem op veel manieren kunt gebruiken. "We hebben veel klanten in de recyclingindustrie en de Biostar is veelzijdig en kan gemakkelijk gebruikt worden in agrarische omgevingen, maar ook recyclingomgevingen", vertelt Sebastian. Ook de Farmstar walking floor trailer is erg populair bij hun klanten, net als de Agrostar aluminium kipper en de Ecostar moving floor trailer.

"We hebben meestal tussen de 5 en 10 voertuigen op voorraad. We hebben een aanzienlijke verhuurvloot met ongeveer 35 kippers en 20 zelflossers. We hebben altijd iets in onze verhuurvloot dat binnen het budget past. De verhuurvloot is een mix van gloednieuwe en gebruikte voertuigen die in topconditie verkeren. Nadat we de voertuigen 2 jaar in de huurvloot hebben gebruikt, verkopen we ze als tweedehandsvoertuigen." vertelt Sebastian. Hij voegt eraan toe: "We hebben ook sleepwagens in onze verhuurvloot, dus we zijn echt een one-stop-shop!".

Klantgerichte service

"We stemmen ons onderhoudsadvies voor trailers af op per klant, omdat elke toepassing anders is. We kunnen echter wel zeggen dat goed onderhoud leidt tot een lange levensduur van de trailer, wat vooral belangrijk is voor ondernemers die rekening houden met de doorverkoopwaarde. Total cost of ownership (TCO) is een veelbesproken onderwerp en traileronderhoud is daar een belangrijk onderdeel van. Duurzame TCO is een wereldwijde trend en we zijn er trots op dat we daar deel van uitmaken", zegt Sebastian.

Erkes is ook aanwezig op verschillende kleinere beurzen, tentoonstellingen en presentaties in Duitsland. Voor hen is het dé manier om in contact te komen met hun netwerk, klanten en mogelijk zelfs nieuwe klanten.

Meer weten over Erkes? Bezoek de Erkes website of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om het laatste STAS nieuws te ontvangen: