Cradle to cradle: recycleren bij STAS

Tags:
Sustainable manufacturing Product Planet Recyclage

Bij STAS geven we om de planeet. Zozeer dat we het tot een van onze 3 pijlers in onze bedrijfsstrategie hebben gemaakt: people, product en planet. Wij geloven in het delen van de verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties en streven naar het creëren van een groene transportsector.

Om dit doel te bereiken, moesten we klein beginnen. Dus hebben we gekeken naar de manier waarop we onze trailers produceren. We keken naar de middelen die we gebruikten en merkten al snel dat we ons hoogwaardig aluminium konden aanvullen met gerecycleerd materiaal. Waarom? Omdat aluminium eindeloos gerecycleerd kan worden zonder kwaliteitsverlies én het is tegelijk ook beter voor onze planeet.

Aluminium is wereldwijd meer dan 95% gerecycleerd

Aluminium is héél licht, super sterk, makkelijk bewerkbaar en heeft oneindig veel mogelijkheden. Dit non-ferro metaal kan eindeloos gerecycleerd worden zonder verlies aan kwaliteit. Nadat aluminium gesmolten is, kan het zonder verlies van kwaliteit terug tot een nieuw aluminium profiel geperst worden. We stellen hoge eisen aan ons aluminium omdat STAS-trailers erg duurzaam zijn. De smelterij moet de legering van het gerecycleerde aluminium waarborgen. De legering wordt bijgestuurd door ‘nieuw’ primair aluminium toe te voegen na het recycleren.

Om onze CO2 uitstoot te verlagen, kozen we om al ons aluminium te recycleren. Uit onderzoek van het International Aluminium Institute is gebleken dat meer dan 75% van het aluminium dat wereldwijd reeds is geproduceerd, momenteel nog steeds in gebruik is. Aluminium recycleren aan het einde van de levensduur is dus de meest efficiënte manier om mee te helpen aan het beperken van de CO2-voetafdruk.

De levenscyclus van een STAS trailer

Maar hoe werkt het allemaal? Laten we beginnen bij het begin, of aan de end-of-life van een oplegger. De laatste stap in het leven van een aluminium trailer is bij de schroothandelaar in de buurt. Daar zal hij in slechts 2 uren tijd volledig tot schroot worden verwerkt. De brokken schroot die overblijven van de walking floor trailer of kipper oplegger worden door een grote vermaler (schredder) geduwd, deze machine kan aluminium versnipperen zoals een papierversnipperaar.

Het versnipperde schroot van de schroothandel wordt vervolgens getransporteerd naar een casthouse. Hydro, één van onze partners hiervoor, helpt ons om de afvalstromen te optimaliseren door schroot om te zetten in hoogwaardige aluminium producten. Tijdens deze tweede stap wordt een schrootmix verzameld om te smelten. De schrootmix bestaat uit verschillende legeringen zodat de gevraagde legering van het eindproduct kan bereikt worden. Wanneer van het gesmolten schroot een vorm is gemaakt (perspalen/walsblokken), worden deze overgebracht naar een perser of extrudeur.

Eens bij de extrudeur worden de perspalen naar een soort pers gebracht. De perspalen, in het vakjargon billets, worden aan heel hoge temperatuur door een matrijs geperst. Aan de andere kant van deze pers komt een nieuw aluminium profiel van STAS uit de matrijs. 49% van het aluminium dat we gebruiken in een nieuwe aluminium STAS trailer heeft reeds een hele levenscyclus afgelegd.

Dankzij deze duurzame trailers zorgen wij ervoor dat je met een aluminium STAS oplegger veiliger van A naar B rijdt. Een aluminium voertuig overleeft de crashtest namelijk met een 5-sterrenwaardering op vlak van veiligheid. Aangezien het gewicht van de oplegger aanzienlijk daalt, zal het brandstofrendement van je trailer ook verhogen. Een lichter voertuig zorgt op zijn beurt dat je efficiënter je bulk kan transporteren.

Wens je meer informatie over onze aluminium trailers? Aarzel dan zeker niet je te informeren over onze aluminium kipper opleggers (Buildstar, Buildstar-X en de Agrostar) en zelflossers (Ecostar, Biostar, Farmstar) bij jullie dealer of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Vind jouw dealer
A illustration of a character holding an ipad