Factory of the Future 2022 award voor beide Belgische fabrieken

Tags:
People Sustainable manufacturing Product Planet
Factory of the Future 2022 award voor beide Belgische fabrieken

STAS Factory Waregem en STAS Factory Doornik hebben beiden de award voor Factory of the Future binnengehaald. Voor STAS Factory Tournai is dit de 2e keer dat we deze award in de wacht slepen. STAS Factory Tournai behaalde de award voor het eerst in 2019. Met de kennis die we toen hebben opgedaan en de expertise van onze partner Squadron, hebben we sterk geïnvesteerd in beide fabrieken en hen kunnen transformeren naar echte Factories of the future.

We zijn bij STAS de afgelopen jaren niet bij de pakken blijven zitten en hebben vol gas gegeven! Met de vastberadenheid om onze fabrieken zo future-proof mogelijk te maken hebben we tal van projecten en programma’s opgestart. Het behalen van een “Factory of the Future”-award voor beide fabrieken is in onze ogen een mooie kers op de taart, het bewijs dat we het juist pad bewandelen. We lichten even toe hoe we bij beide fabrieken ingespeeld hebben op 7 noodzakelijke transformaties om een echte Factory of the Future te worden.

Human Centered Organisation

Onze mensen zijn het hart van STAS. Zij staan samen met de pijlers Product en Planet centraal in onze bedrijfsvoering. Enkele van de programma’s die opgezet werden, focussen op de veiligheid en gezondheid van STAS medewerkers. Om deze doelen top-of-mind te maken werd het STAS Care & Connect team opgericht. Daarnaast heeft ook elke STAS bediende een Challenger die medewerkers uitdagen en helpen groeien op persoonlijk en professioneel vlak. Bijkomend werd de STAS Pleasure Policy opgezet in samenspraak met onze medewerkers. Dit is een code of conduct met 10 gouden regels die dagelijks in acht genomen worden om het werk voor iedereen veilig en plezant te maken. De fabrieken werden opgedeeld in teams onder leiding van teamleiders die opleidingen volgden om hun leiderschaps- en coaching skills bij te sturen. Om de communicatie binnen de teams te faciliteren werden teamborden gelanceerd. Om het geheel helemaal mooi in de verf te zetten zijn we in 2022 voor de 2e keer uitgeroepen zijn tot Top Employer.

Advanced Manufacturing Technologies

Bij STAS produceren we volgens de productieprincipes van lean en QRM waardoor onze trailers op de meest efficiënte manier geproduceerd worden. Zodra de processen geoptimaliseerd zijn, zoeken we naar actuele oplossingen om de processen te digitaliseren en te automatiseren. Industrie 4.0 tot stand brengen is een co-creatie tussen processen, digitalisering, automatisering en vooral de mensen die het allemaal mogelijk maken. Binnen dit verhaal zijn we het 5S programma opgestart. Lees het volledige 5S verhaal bij STAS.  Bijkomend werd onze chassisrobot geoptimaliseerd in samenwerking met universiteitsstudenten en hebben we geïnvesteerd in een volledig nieuwe geautomatiseerde lijn in Doornik voor het maken van de bakken van onze zelflossers.

Digital Factory

Digitalisering staat in voor het verzamelen van relevante info en moet altijd een meerwaarde betekenen. Samen met Squadron hebben we een app ontwikkeld om de audits binnen het 5S programma vlotter te laten verlopen. De data die hieruit voortvloeit, wordt verzameld in een PowerBI zodat we een duidelijk overzicht krijgen van waar het minder goed gaat en waar we sneller moeten inspringen. Het was een strategische keuze om verder te digitaliseren en het kerngedeelte van ons eigen ERP systeem (een Enterprise Resource Planning systeem) zelf te ontwikkelen en compatibel te maken met externe modules. Zo hebben we een best-of-breed oplossing kunnen voorzien die het volledige productieproces ondersteunt. Deze tool zit momenteel in finale fase en zal ons helpen automatisch een productieplanning te maken op basis van de afgesproken leverdatum. Verder kunnen onze medewerkers met deze app gemakkelijk zien waar een trailer zit in het productieproces en kwaliteitscontroles uitvoeren.

Integrated Engineering

Bij STAS ontwerpen we onze trailers volgens end-to-end engineering. We hebben een volledige databank met alle tekeningen die op vandaag al uitgewerkt werden. Van daaruit kunnen we gemakkelijk verschillende configuraties uitwerken wanneer daar vraag naar is. Zo kunnen onze ingenieurs sneller nieuwe tekeningen uitwerken en modulair tekenen. Binnen de software kunnen we ook sterkte simulaties laten lopen en vlot terugkoppelen naar de tekening. Zo garanderen we een optimale sterke/lichte constructie van onze trailers en kunnen we blijven innoveren. De tekeningen die onze ingenieurs uitwerken kunnen eenvoudig verstuurd worden naar ons eigen ERP systeem: Fusion.

Eco Factory

Op maandelijkse basis wordt het energieverbruik van de STAS fabrieken in kaart gebracht. We bekijken samen met de werkvloer hoe we de ecologische voetafdruk kunnen verminderen. Gezien zij dichter staan bij het verbruik, zien zij sneller mogelijkheden om te gaan optimaliseren. Dit project noemen we Green Factory en is te kaderen binnen onze Continuous Improvements. We zijn continu op zoek naar manieren om onze ecologische voetafdruk te verminderen, efficiënter te werken en een topproduct af te leveren bij onze klanten. We werken naar producten zie zoveel mogelijk recycleerbaar zijn, die ontworpen zijn voor een maximale payload en bestemd zijn voor langdurig gebruik.

Daarnaast hebben we ook een ambitieus Sustainability plan opgezet waar we kijken op vlak van People, Product als Fabriek hoe we kunnen verduurzamen. Binnen dit opzet werden er al zonnepanelen geïnstalleerd en team Sustainability werd opgezet.

Smart Manufacturing

We werken aan ons eigen ERP systeem (Fusion) waar we momenteel in laatste fase zitten. Binnen het Sales gedeelte kunnen onze STAS dealers voertuigen configureren en beschikbare slots inplannen. Wanneer een order geplaatst wordt in het systeem, worden een aantal zaken automatisch opgestart: de nodige materialen worden aangekocht indien niet voorradig, instructies voor productie worden aangemaakt en als er speciale aanvragen bij zitten wordt het team van ingenieurs erbij betrokken. Bestellingen hoeven dus niet te passeren bij een ingenieur voor de bestelling naar productie kan waardoor er minder interventies zijn. De ingenieurs kunnen zich focussen op nieuwe ontwikkelingen.

Fusion zorgt ervoor dat de juist informatie of werkinstructies beschikbaar zijn op het juiste moment voor de juiste personen. Gezien de grote hoeveelheid aan beschikbare opties is elke trailer uniek, dat betekent dat ook de doorlooptijd telkens uniek is. Dankzij het smart planning algoritme kunnen we hier rekening mee houden en de productie zo vlot mogelijk laten verlopen.

Networked Factory

Voor grote projecten bij STAS zetten we duurzame partnerships op met partijen die beschikken over de nodige expertise. Het opzetten van een nieuwe robotlijn doen we bijvoorbeeld via een partnership en we werken op heden ook samen met universiteit KU Leuven. Zo creëert STAS een duurzaam netwerk van partners waar we beroep op kunnen doen wanneer nodig. Doorheen het volledige productieproces zetten we continu in op procesoptimalisatie.

Winnaar Factory of the Future: STAS Waregem én STAS Doornik

Al deze inspanningen hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen want we zijn gezegend met een dubbele award: een voor onze site te Waregem waar we al jaar en dag aluminium kippers produceren en onze site te Doornik waar we focussen op de productie van zelflossers. Dit is voor ons zeker niet het einde van onze inspanningen maar slechts het begin richting een schitterende, beloftevolle toekomst.

Go team STAS!

Bekijk hier de beide reportages van de Belgische televisie: