Hoe bedien je het beste een zelflosser

Tags:
Zelflossers Product
Hoe bedien je het beste een zelflosser

Een zelflosser is uitgerust met een hydraulisch vloersysteem dat bulkladingen automatisch naar buiten duwt. Bovendien kunnen pallets en big bags (meestal) gemakkelijk geladen en gelost worden met een walking floor trailer als de trailer uitgerust is met vlakke vloerlatten. Laten we eens kijken hoe je jouw zelflosser het beste kunt gebruiken!

Eerst en vooral: zorg ervoor dat de achterdeuren en het afdekzeil geopend zijn voordat je het vloersysteem activeert! Voor de rest zijn er 5 stappen om ervoor te zorgen dat je de zelflosser op de best mogelijke manier gebruikt.

1. Hydraulische slangen en elektrische kabels

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de hydraulische slangen en de elektrische kabels correct aangesloten zijn. Er is een toevoerslang (P) en een retourslang (T), draai deze twee slangen NOOIT om, want dan bestaat het risico dat het systeem en/of de drukpomp beschadigd raken.
Als op de slangen niet aangegeven is welke slang welke is, dan is die met de grootste diameter de retourslang. Als alles in orde is, ga dan verder naar stap twee.

2. Hydraulische drukpomp

Zorg ervoor dat uw hydraulische drukpomp ingesteld staat op hoge druk. Voor de beste prestaties moet de PTO-pomp tussen 90 - 110 liter per minuut leveren op 225 bar. Als je de druk moet aanpassen, kijk dan in de handleiding van de fabrikant van de trekker en/of het PTO-systeem of contacteer jouw plaatselijke STAS-dealer. Als alles ingesteld is, ga je verder met stap drie.

3. Schakel de verlichting van de trekker in

Het elektronische circuit om de zelflosser te bedienen, onttrekt elektriciteit aan het verlichtingscircuit van de trekker. Dit betekent dat het besturingssysteem niet werkt als de verlichting niet aan staat. Is de verlichting ingeschakeld? Ga door naar stap vier!

4. Connecteer de afstandsbediening

Controleer of jouw afstandsbediening aangesloten is op het vloersysteem. STAS levert alle nieuwe voertuigen standaard met een aangesloten afstandsbediening. Is deze aangesloten, dan kan je deze stap overslaan.

Als je merkt dat de afstandsbediening niet op het systeem is aangesloten, kijk dan in de bijgeleverde handleiding voor verdere instructies. De procedure voor de eerste ingebruikname en/of activering is afhankelijk van het model. Klaar voor de laatste stap?

5. Zet het PTO-systeem aan

Zorg dat de handrem aangetrokken is en schakel de PTO in.

Proficiat, nu weet je hoe je je zelflosser het beste gebruikt met de afstandsbediening of de bekabelde control box. Tijdens het lossen moet je de PTO af en toe even uitschakelen. Zet de handrem los en rij een stukje naar voren om de kracht van het lossen te neutraliseren. Herbegin de procedure totdat de zelflosser volledig leeg is. Als het lossen gedaan is zet je de zelflosser terug in de beginstand.

Wil je meer weten over hoe een walking floor trailer werkt, hoe je jouw zelflosser het beste kunt onderhouden en hoe je problemen met je zelflosser zelf kunt oplossen? Bekijk dan onze blog!

Bekijk ook onze video waarin alle bovenstaande stappen met beeld worden uitgelegd.