Hoe een technische storing op een zelflosser controleren en oplossen
Je zelflosser werkt niet meer? Laten we eens kijken! Volg deze 4 simpele stappen.
Stap 1: Controleer de noodstoppen
Zijn alle noodstoppen uitgetrokken? Controleer dit goed. Indien er nog noodstoppen ingeschakeld zijn, trek die dan uit. Hiermee zou het probleem opgelost kunnen zijn. Geen noodstoppen die nog ingedrukt zijn? Ga verder naar stap 2.
Stap 2: Elektrisch probleem
Om te controleren of het probleem aan de elektrische bediening kan liggen: controleer of de zijlichten werken. Werken de lichten? Ga verder naar stap 3. Werken de lichten niet? Dan hebben we te maken met een elektrisch probleem, maar geen nood, het moving floor systeem beschikt ook over een manuele noodbediening. Voor we verder gaan zorg je ervoor dat de achterdeuren (deurhendels en pneumatische sluithaken) en het afdekzeil geopend zijn. Daarna gaan we over naar de manuele bediening. Schakel eerst de PTO (hydraulische drukpomp) uit. Zoek het hydraulische schakelblok op de oplegger en verwijder de gele beveiligingsklep en draai de rode knop met de klok mee om de elektrische sturing te overbruggen. Verwijder de zwarte dop naast de rode knop. Draai de schroef onder de zwarte dop volledig in wijzerzin om te lossen of in tegenwijzerzin om te laden. Activeer de PTO, de vloer zou nu onmiddellijk moeten starten met de geselecteerde procedure. Om de procedure te stoppen, schakel de PTO uit en draai de rode knop terug in tegenwijzerzin. Deze manuele bediening is enkel een noodoplossing. We raden je aan om zo snel mogelijk je STAS dealer te contacteren om de herstelling van het elektrisch circuit in te plannen.
Stap 3: Hydraulische slangen
Werken je lichten, maar werkt het moving floor systeem niet? Dan bestaat de kans dat de hydraulische leidingen verkeerd aangesloten zijn. Controleer of de toevoerslang (P) aangesloten is op de toevoer, en de retourslang (T) op de retour. Wanneer er geen indicatoren op de slang of op de oplegger staan, en wanneer alle componenten originele STAS onderdelen zijn, is de dikste slang van de twee de retourslang. Indien de hydraulische slangen verkeerd aangesloten waren, is het sterk aangeraden om bij thuiskomst de oliefilter van je zelflosser te vervangen.
Stap 4: Oliedruk
Heb je de vorige stappen overlopen en geen problemen gevonden? Ga dan verder naar de pomp. Controleer de oliedruk van je pomp. Hoe doe je dat? Zorg ervoor dat je pompsysteem een druk aan kan tot maximum 250 bar. Als je pomp niet tot 250 bar gaat, contacteer dan de leverancier van de pomp. Opgelet! Als het systeem niet werkt, schakel het systeem dan uit om oververhitting te voorkomen.
Checklist bij hydraulische problemen
- Is de olietank genoeg gevuld? Het systeem heeft minimum 150 liter olie nodig.
- Is de veiligheidsklep van de PTO correct afgesteld?
- Levert de PTO genoeg olie op de correcte druk (90-110 liter per minuut op minimum 225 bar)?
- Zie je ergens een lek of zichtbare schade aan het systeem?
In het geval van een bevroren of plakkerige ladingen helpt het om je voertuig gedeeltelijk te lossen met andere werktuigen. Wanneer dit niet lukt, raden we je aan om een warme plaats te vinden voor je zelflosser zodat de lading en de vloer kunnen ontdooien.
Werkt je vloersysteem nog steeds niet naar behoren? Contacteer je dealer of een lokaal servicepunt.