Zo bereid je je trailer voor op de winter

Tags:
Kippers Product Zelflossers Tips & tricks
Zo bereid je je trailer voor op de winter

De winter komt eraan, en dat betekent dat het tijd is om je oplegger winterklaar te maken. Door die goed te onderhouden, zorg je ervoor dat hij veilig en betrouwbaar blijft tijdens de koude wintermaanden. Wij helpen je alvast op weg.

Controleer de oplegger

Voor je de winter ingaat, doe je er goed aan om de volledige oplegger eens te controleren. Denk aan de volgende onderdelen:

  • Controleer regelmatig de banden op slijtage, schade, profieldiepte en de bandenspanning (die is afhankelijk van het type voertuig en de lading). Lees hier meer over de TPMS- en TPRS-systemen om de bandenspanning op peil te houden.
    Naargelang de regio kan het interessant zijn om te veranderen naar winterbanden.   
    Bekijk zeker ook wetgeving om te zien of het mogelijks verplicht is in de gebieden waar jij vaak passeert. Strengere regels voor winterbanden | Bergwijzer
  • De remmen zijn essentieel voor de veiligheid. Zorg ervoor dat de remmen goed werken voordat je de winter ingaat. Controleer de luchtdruk zodat je met een gerust hart de baan op kan gaan. Controleer de remschijven en -blokken. Als de remschijven of -blokken te veel versleten zijn moeten ze vervangen worden.
  • Controleer het chassis en de trailer body van je kipper of zelflosser op schade. Reinig alles eerst grondig en bekijk daarna in detail de trailer. Als je schade vindt, moet deze worden gerepareerd voordat je de weg opgaat.
  • Goede verlichting zorgt dat je tijdens de donkere wintermaanden beter zichtbaar bent voor andere weggebruikers en dat je tijdens het laden en lossen goed ziet wat er gebeurt. Controleer daarom regelmatig alle verlichting, zowel vooraan bij de trekker als de zijverlichting, de werklichten en uiteraard de verlichting achteraan. Let hierbij op schade aan de behuizing en de werking van de lichten. Bekijk ook of er condens is in de behuizing, die kan op waterinsijpeling wijzen wat op lange termijn elektrische schade kan veroorzaken.

Zou je voertuig deugd hebben van een goed onderhoud? Contacteer jouw dichtstbijzijnde STAS dealer om een onderhoud en eventuele reparaties in te plannen.

Antivries: jouw beste vriend tijdens de winter

Heeft jouw kipper of zelflosser een watertank, hogedrukreiniger, waterslang of een wateraansluiting achteraan? Voeg antivries toe aan de watertank om te voorkomen dat de watervoorraad bevriest. Voeg de antivries toe aan de tank en duw het mengsel door de leidingen, zo kan de antivries zich goed verspreiden doorheen het volledige systeem en is alles voldoende beschermd. Al het water uit de leidingen proberen krijgen is niet aan te raden. Er blijft altijd wel wat water achter dat kan bevriezen en schade kan aanrichten. Denk er ook aan om de filter onderaan de hogedrukreiniger te ontluchten.

Verwijder ijs van afdekzeil

Bij zowel kippers als zelflossers controleer je best voor je vertrekt, of er ijs op het afdeksysteem ligt. Tijdens de nacht kan er ijs ontstaan. Als je rijdt, kan je schade aanrichten aan andere voertuigen of mensen. Verwijder dus eerst het ijs voor je de weg opgaat. Je kan ijs op het afdeksysteem natuurlijk ook vermijden door het voertuig binnen te parkeren of ’s nachts de bache open te leggen en bij vertrek het weer dicht te doen.

Verwijder water uit persluchttanks

Voordat de winter toeslaat, verwijder je best het water uit de persluchttanks. Je doet dit door eerst de persluchtleidingen allebei los te maken en daarna aan de draineerpinnen onderaan de luchttanks te trekken tot er enkel nog lucht ontsnapt.

Vloercilinders van zelflosser

Rij je tijdens vriestemperaturen? Zorg dan dat de vloercilinders volledig ingetrokken staan met de vloerprofielen zo dicht mogelijk bij de achterdeur. Het zout en water op de weg is slecht nieuws voor de cilinderstangen. Als die beginnen te roesten creëer je versnelde slijtage op de cilinderpakkingen, met op termijn lekkage en bijgevolg milieuvervuiling als resultaat.

Vergeet jezelf niet!

Denk er ook aan jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen de kou. Zorg dat je handschoenen, een muts, een sjaal en een warme jas mee hebt wanneer je tijdens de winter op baan gaat. Denk eventueel ook aan waterdichte schoenen. Zo voorkom je onderkoeling, stijve spieren en concentratieverlies. Je blijft lekker warm wat het voor jezelf een pak aangenamer maakt. Gelukkig is er de STAS merchandise die je helpt warm houden.


Wat als…?

… de remmen vastgevroren zijn

Probeer eerst het ijs met een hamer van de remklauwen te slaan. Werkt dit niet? Spuit dan wat warm (geen kokend!) water op de bevroren onderdelen. Doe dit geleidelijk zodat je geen onderdelen van de oplegger beschadigt.

… de deur vastgevroren is

De grootste vijand van ijs is… warm (niet kokend) water! Hier ben je het beste af door warme water of antivries te gebruiken om de deur los te krijgen. Gebruik zeker geen hamer want daarmee kan je de deur ernstig beschadigen.

… de zelflosservloer vastgevroren is mét de lading erin

Helaas zit er dan niets anders op dan het voertuig mét lading binnen te plaatsen en te wachten tot het volledig ontdooid is. Mocht de nood echt hoog zijn, kan je altijd proberen de lading los te krijgen met logistiek materieel. Wees wel voorzichtig zodat je de oplegger niet beschadigt!

… het meeloopschot van je zelflosser vastvriest?

In de winter is het raadzaam om antivries bij de hand te hebben. Als het meeloopschot in de rail vastvriest, kan je wat antivries (of warm - niet kokend - water) in de rail spuiten om deze los te maken. Wees wel voorzichtig op het loopvlak en de binnenkant van de bak want die kunnen zeer glad zijn. Wees dus op je hoede!


Met deze tips ben je goed voorbereid om de winter goed door te komen met jouw kipper of walking floor trailer. Door je trailer correct en regelmatig te onderhouden en jezelf goed te beschermen tegen de kou, kan je veilig en comfortabel blijven rijden, zelfs tijdens de koudste wintermaanden. Eenmaal de winter voorbij is, kan je vooruitkijken naar de zomermaanden. Bekijk zeker eens hoe je jouw oplegger kan voorbereiden op de zomer.