Voorbereiding op de zomer: essentiële tips voor een vlotte rit

Tags:
Kippers Product Zelflossers Tips & tricks
Voorbereiding op de zomer: essentiële tips voor een vlotte rit

Nu de temperaturen stijgen en de wegen lonken, is het tijd om jouw oplegger klaar te maken voor het zomerseizoen. Een goede voorbereiding zorgt voor soepele en veilige ritten, met een maximale efficiëntie en levensduur. Wij geven 8 essentiële tips om te zorgen dat jouw kipper of zelflosser helemaal klaar is voor de warmste maanden, daarnaast geven we nog 3 tips specifiek voor jouw type voertuig. Maar laten we beginnen bij het einde van de winter!

Nazorg na de winter

Zodra de vrieskou achter de rug is, spoel je de oplegger best eens grondig af. Het zout dat op de wegen gestrooid wordt tijdens de winter, kan corrosie versnellen. Hoe sneller je het zout verwijdert, hoe beter voor de levensduur van je trailer. Je kan uiteraard naar een carwash gaan, maar wanneer je het zelf manueel doet, krijg je de kans het voertuig zelf grondig te inspecteren op eventuele lakbeschadiging en corrosieproblemen. Bekijk zeker de onderkant van het voertuig, daar kan zich behoorlijk wat vuiligheid verzamelen!

Maak je trailer klaar voor de zomer: tips voor kippers én zelflossers

 • Begin met het grondig inspecteren van de buitenkant van jouw trailer. Controleer op tekenen van schade, zoals scheuren, deuken of roest. Repareer of vervang beschadigde onderdelen om de structurele integriteit van de trailer te waarborgen.
   
 • Reinig en smeer bewegende delen: denk aan scharnieren, gewrichten, schuifmechanismen, sangelratels, sluitingen, … Gebruik een dik smeermiddel om roest te voorkomen en een soepele werking te garanderen. Gebruik waar mogelijk smeernippels om oud en vervuild vet eruit te persen met behulp van een vetpomp. Het vet zal tijdens de winter sterk verouderd en vervuild geraakt zijn.
   
 • Inspecteer de hydraulische systemen: het continu wisselen tussen hoge en lage temperaturen kan scheurtjes veroorzaken in de slangen. Controleer daarom meermaals tijdens het lossen de temperatuur van de olie en zorg dat je altijd vertrekt met een volle hydrauliektank. Controleer de systemen op lekken, beschadigde slangen of slecht functionerende onderdelen.
  • Controleer hierbij ook de hoeveelheid én de kleur van de olie. Is de olie donker of melkachtig, dan is het tijd om die te vervangen. Zowel voor een kipper als zelflosser moet er 150 liter olie in de tank zitten om optimaal te werken.
    
 • Controleer kunststof pakkingen op de achterdeuren: na jarenlang gebruik kunnen die verharden en scheuren, met lekkende lading en speling op de deuren tot gevolg.
   
 • Controleer de banden op tekenen van slijtage, check de profieldiepte en zorg ervoor dat ze goed opgepompt zijn volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Zijn de banden versleten? Vervang ze en neem reservebanden mee voor noodgevallen. Laat een vakman een grondige controle doen van het remsysteem, zo ben je zeker dat je veilig de weg opgaat en dat de remblokken, remklauwen en remleidingen in goede staat zijn.
   
 • Test alle lichten en elektrische systemen: denk aan koplampen, achterlichten, remlichten en richtingaanwijzers. Controleer ook de elektrische aansluitingen en bedrading op tekenen van schade of losse verbindingen.
   
 • De lak van je trailer vervaagt sneller wanneer het voertuig vaak in de zon staat. Parkeer het voertuig – wanneer mogelijk - in de schaduw om de verf zo lang mogelijk in topconditie te houden.
   
 • Bij het laden en ontladen op asfalt kunnen steunvoeten bij zeer warm weer in de grond zakken. Je kan dit gemakkelijk oplossen door een staalplaat onder de steunvoeten te leggen. Die verdelen het gewicht waardoor de voet niet in de grond wegzakt.

Maak je KIPPER klaar voor de zomer

 • Heeft jouw kipper een liner? Bekijk dan zeker eens of die nog optimaal werkt of indien die aan vervanging toe is. Liners kunnen sterk uitzetten, probeer daarom bij warm weer het voertuig in de schaduw te parkeren wanneer mogelijk.
   
 • Smeer de kipscharnieren goed in. Zoals eerder vermeld kan je smeernippels gebruiken in combinatie met een vetpomp om oud vet te verwijderen. De kipscharnieren worden tijdens het lossen zwaar belast, een extra smeerbeurt kan zeker geen kwaad.
   
 • Bij voertuigen met een hydraulische achterdeur is het belangrijk om de kiphendel in de trekker lang genoeg naar beneden te laten. Zo niet, dan zal de druksensor signaal geven doordat de olie uitzet door de hitte en deze niet weg kan. Bij gevolg kunnen de sluithaken of het afdekzeilsysteem openen.

Maak je ZELFLOSSER klaar voor de zomer

 • Inspecteer het vloersysteem op schade of slijtage. Let op losse vloerdelen of beschadigde onderdelen. Repareer of vervang ze om de integriteit van het bewegende vloersysteem te waarborgen. Bekijk zeker ook de pakkingen tussen de vloerlatten. Zorg dat die intact zijn en juist zitten. Door de vrieskou in de winter kunnen die verplaatsen.
   
 • Reinig het schuifvloersysteem grondig. Na een drukke winterperiode heeft die zeker een goeie opknapbeurt verdiend. Lees hier meer over hoe je jouw zelflosser het beste onderhoudt.
   
 • Inspecteer de hydraulische systemen: de hoge temperaturen van de hydrauliekolie kunnen de dichting van de cilinders verbranden. Controleer daarom meermaals tijdens het lossen de temperatuur van de olie en zorg dat je altijd vertrekt met een volle hydrauliektank. Controleer de systemen op lekken, beschadigde slangen of slecht functionerende onderdelen. Daarnaast vervang je best jaarlijks de oliefilter.

Dankzij deze tips kan je je oplegger helemaal klaarstomen voor een zwoele zomer. Door nazorg na de winter en het grondig inspecteren en onderhouden van je kipper of zelflosser, zorg je ervoor dat alles in topconditie is. Vergeet niet dat regelmatig onderhoud en reparaties de levensduur en prestaties van jouw oplegger verbeteren, zodat jij zorgeloos kan reizen tijdens het zonnige seizoen en daarna.

Nood aan onderhoud? Contacteer de dichtstbijzijnde STAS dealer

Vind jouw dealer
A illustration of a character holding an ipad